fbq('track', 'Lead', { value: 0.00, currency: 'EUR' });

Schaalbaarheid van jouw bedrijf – wat gaat er mis?

Acceleratie, Organisatie, Schaalbaarheid Comments (0)

Er komt een moment dat je met je bedrijf de volgende fase in moet, het wordt dan tijd om op te schalen. Dit is een belangrijk veranderingsmoment in de ontwikkeling van je bedrijf: van kleine ondernemer maak je de sprong naar bedrijfseigenaar. Deze sprong is voor veel ondernemers een lastige. 

In dit artikel lees je hoe dat komt en wat de sleutel is tot het succes van een betere schaalbaarheid. Verder doen we je aan het eind van het artikel een voorstel om naar ons sensationele gratis 2-daagse Business Accelerator Bootcamp te komen.

___________________________________________

Schaalbaarheid van jouw bedrijf – wat gaat er mis? 

Door: Sander Klos – Business Accelerator®

___________________________________________

Het is een cliché om te zeggen dat de meeste entrepreneurs die een bedrijf oprichten worstelen met de groei van hun bedrijf. Iconische uitzonderingen zoals Bill Gates, Steve Jobs, en Michael Dell daargelaten, hebben de meeste entrepreneurs moeite om vroeg in het bestaan van hun bedrijf om te schakelen van doe-modus naar delegeer-modus. 

De reden hiervoor is dat deze entrepreneurs bang zijn om de schaalbaarheid van hun bedrijf te verbeteren en de details van de uitvoering los te laten. Zij blijven werken in hun bedrijf en niet aan hun bedrijf. Ze blijven micro en schakelen niet over naar macro. Een veelgehoorde opmerking is: “Als ik het allemaal moet gaan uitleggen, dan ben ik nog veel langer bezig, ik kan het veel beter en sneller zelf doen”. Herkenbaar?

We hebben zelf in de loop van tijd een aantal bedrijven opgebouwd van startup naar succesvolle onderneming met een omzet van tientallen miljoenen. Hierbij zagen we dat een goede ondernemer niet altijd een goede uitvoerend directeur hoeft te zijn. Het vermogen om beide rollen te vervullen en op een vroeg moment de schaalbaarheid te verbeteren, is slechts bij een klein aantal ondernemers meteen al in aanleg aanwezig. De meeste ondernemers weten niet hoe ze de volgende stap in hun bedrijf kunnen zetten. Ze schakelen niet om naar een juiste modus en leiderschapsstijl die hun bedrijf laat opschalen. En dat probleem openbaart zich meestal in een heel vroeg stadium. Het bedrijf blijft beperkt tot wat de ondernemer zelf direct kan organiseren, en hoeveel impact een briljante startende ondernemer ook mag hebben, hij heeft maar twee handen, 24 uur in een dag en kan nooit op alle gebieden een diepe expertise ontwikkeld hebben. Het bedrijf heeft een lage schaalbaarheid als gevolg.

Schaalbaarheid

Photo courtesy of lumaxart(CC ShareALike)

Ondernemerschap = leiderschap?

Nu wordt er veelal beweerd dat een ondernemer nooit de kwaliteiten van een uitvoerend directeur heeft, en zich die ook niet kan eigen kan maken. Ze zouden elkaar uitsluiten omdat er heel andere kwaliteiten en dus heel andere type personen voor nodig zijn. Wij geloven dat dit niet waar is. De meeste ondernemers kunnen leren hoe ze hun onderneming een hogere schaalbaarheid kunnen geven, zolang ze maar bereid zijn om op de juiste plaatsen een stap terug te doen, de kwaliteiten van anderen op de juiste manier in te zetten, en toe te geven dat hun oude manier van werken niet meer past bij dat wat hun bedrijf nu nodig heeft. Om het anders te zeggen: de erkenning van het verschijnsel “what got you here won’t get you there”, en daar ook naar gaan handelen.

De meeste entrepreneurs worstelen met hun veranderende rol wanneer hun bedrijf groeit van een handjevol personeelsleden of nieuwe producten of diensten lanceert. Het vermogen en de vaardigheden die deze ondernemers succesvol maken als oprichter van de onderneming werken juist tegen bij hun leiderschapsrol als het bedrijf verder moet worden uitgebouwd. Maar het gaat veel te ver om dit te verklaren vanuit verkeerd leiderschap voortvloeiend uit een niet meer passende persoonlijkheid. De oorzaak is eerder dat de ondernemer blijft hangen in een benadering die eerder goed werkte en succes heeft gebracht, maar die nu niet meer past bij zijn situatie en de schaalbaarheid die zijn bedrijf in de toekomst nodig heeft. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Een goede leider die het vermogen heeft om zijn bedrijf op te schalen zal zijn gewoontes en gedrag zo veranderen, dat hij een deel van zijn opgebouwde skills en gewoontes simpelweg onbenut laat, en zichzelf en zijn leiderschapsstijl aanpast aan de specifieke uitdagingen van zijn groeiende bedrijf.

Maar welke zaken dan juist veranderen voor deze verhoogde schaalbaarheid? Er zijn vier belangrijke zaken die, gezien vanuit het leiderschap, heel goed werken bij de opstart van een bedrijf, maar juist tegenwerken bij de verdere uitbouw en het verbeteren van de schaalbaarheid van de onderneming.

Loyaliteit aan oudgedienden

Trouw en loyaliteit aan die kleine groep mensen die er waren bij de start of opbouw van het bedrijf. In de opstartfase moet een leider zich opstellen als de commandant van een groep soldaten achter de frontlinie. Daarbij geldt “Allen voor één, en één voor allen”. Dit blinde vertrouwen kan echter tegenwerken bij het leiden van een groeiende organisatie.

Taakgericht werken

Taakgericht werken is concentreren op de taak die nu gedaan moet worden. Dit is bij voorbeeld van groot belang bij een belangrijke gebeurtenis zoals het lanceren van een nieuw product of dienst, maar te veel aandacht voor details kan er kan er een oorzaak van zijn dat een grotere organisatie het grote doel uit het oog verliest. Met andere woorden: teveel micro en te weinig macro.

Werken met oogkleppen op

Dit is een belangrijke eigenschap van een visionaire ondernemer die zich alleen richt op het uitbrengen van een revolutionair product of een unieke dienst. Deze werkwijze kan weliswaar van belang zijn in een opbouwfase, maar kan ontaarden in tunnelvisie, waarbij de groei van het algehele bedrijf als secundair belang gezien wordt.

Werken in afzondering

Werken in afzondering is prima voor de briljante wetenschapper die zich concentreert op een ingenieus idee. Maar het is funest voor een entrepreneur, wiens groeiende organisatie moet vertrouwen op zijn aandacht voor klanten, investeerders, analisten, journalisten en andere personen buiten het bedrijf.

Ondernemers die zich committeren aan de groei en schaalbaarheid van hun bedrijf, kunnen bovenstaande tekortkomingen overwinnen door een grote dosis zelfdiscipline. Ze zijn bereid te leren, luisteren naar anderen, zijn bereid zich te laten ondersteunen door experts en zijn bereid stappen te ondernemen om zichzelf te veranderen.

Zij leren hoe ze eerlijk met problemen of uitdagingen moeten omgaan en zijn bereid om afstand te nemen van personen die niet of te weinig bijdragen aan het succes van het bedrijf. Zij zijn bereid om problemen en situaties uit het verleden te herkennen en strategische maatregelen te nemen en prioriteiten te veranderen. Zij nemen gerichte en soms impopulaire maatregelen om te doen wat het beste is voor het bedrijf en niet noodzakelijk voor het team. Zij leren te werken en communiceren met medewerkers, klanten en externe stakeholders. Zij maken de gezondheid en de continuïteit van het bedrijf als geheel hun hoogste prioriteit en de schaalbaarheid ervan hun meest belangrijke aandachtsgebied.

Hoe?

De hiervoor genoemde zaken zijn niet zozeer het gevolg van een verkeerde persoonlijkheid, maar meer een probleem van de verkeerde gewoonten. Deze gewoonten zijn aan te passen, wat niet gezegd kan worden van persoonlijkheid. Het aanpassen van gewoonten, zonder het verkrijgen van de noodzakelijke vaardigheden, leidt er meestal toe dat de ondernemer weer terugvalt op oude gewoonten, hoewel die niet blijken te werken.

Natuurlijk zijn er business trainingen die zich richten op schaalbaarheid van een onderneming. Alleen kan er van entrepreneurs niet verwacht worden om in een doorsnee training gewoontes aan te passen en anders om te gaan met mensen. Op schaalbaarheid gerichte vaardigheden zoals strategisch handelen, eenheid en effectiviteit bouwen in een team van medewerkers, de juiste indruk maken bij markt en klanten, aantrekken van investeerders, en meer van dit soort voorbeelden kunnen alleen effectief en langdurig toegepast worden met de juiste begeleiding, coaching en ondersteuning van ervaren experts met oog voor en kennis van schaalbaarheid van jouw organisatie. 

De Acceleratieformule van Business Accelerator bevat de meest belangrijke elementen van schaalbaarheid. In de workshops, trainingen en het jaarprogramma van Business Accelerator krijgen deelnemers de strategieën, structuur en begeleiding aangereikt die nodig zijn om gewoontepatronen te veranderen. 

Tot slot

Inspiratie opdoen over schaalbaarheid? Zelf schaalbaarheid en daarmee versnelde bedrijfsgroei realiseren? Werken aan schaalbaarheid met andere start-ups, scale-ups en investeerders? Volg dan ons gratis Business Accelerator Bootcamp!

In het sensationele gratis 2-daagse Business Accelerator Bootcamp krijg je een helder beeld van a) hoe je er nu voor staat met de schaalbaarheid van je bedrijf b) hoe je door slimme strategieën op eenvoudige wijze meer omzet en winst kunt maken c) hoe je ervoor zorgt dat je bedrijf uiteindelijk meer waard wordt en d) wat je moet doen om een succesvolle verkoop te realiseren.

Zo pluk je niet alleen de vruchten van een verhoogd resultaat op de korte termijn, maar laat je de investeringen binnen je bedrijf langdurig renderen en vaar je een toekomstbestendige koers. Met een verlaagd risico en een verhoogd rendement. Hoe cool is dat.

En dat is niet alles. Met het toenemen van de bedrijfswaarde ontstaan verkoopkansen. Die kun je werkelijk verzilveren, als je op het moment van verkoop mogelijke discounts hebt weten te voorkomen door juiste keuzes in de jaren ervoor. En dat is financieel zeer de moeite waard: voorkom vervelende discounts bij overname. Je wilt er niet tijdens verkoop achter komen dat je bedrijf 30% minder oplevert dan je dacht!

Ambitieus? Kom naar het Bootcamp en breng je bedrijf naar versnelde groei:

Business Accelerator Bootcamp // Twee inspirerende dagen in het teken van versnelde bedrijfsgroei // met oa. Sander Klos (IENS.nl) – Fons Houtkamp (COTY) // vrijdag 16 en zaterdag 17 juni 2017 // B.building Amsterdam // gratis entree (€23,50 per dag voor lunch // koffie // thee)

Ja, ik kom naar het Business Accelerator Bootcamp

Op jouw acceleratie,

Sander Klos – Business Accelerator®  

“Create a new version of your dream”

PS. Deel dit artikel met je Facebook vrienden en -volgers, LinkedIn contacten, Twittervolgers en Google+ via de share knoppen, zodat jouw netwerk ook voordeel heeft van deze blogpost.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube

Pin It

» Acceleratie, Organisatie, Schaalbaarheid » Schaalbaarheid van jouw bedrijf –...
On April 17, 2017
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »