fbq('track', 'Lead', { value: 0.00, currency: 'EUR' });

Om hulp vragen voor je business… waarom, wie en hoe

Leiderschap, Strategie Comments (1)

Zou jij wel wat vaker de hulp van iemand willen inschakelen, maar doe je het niet of komt het er niet van? 

In dit blog lees je waarom je vaker om hulp zou moeten vragen, wanneer je dat het beste doet, aan wie je het vraagt en tot slot hoe je het vraagt. 

Zodat je hulp vragen als strategische bedrijfstool kunt gaan inzetten: een waardevolle aanwinst voor je bedrijf!

___________________________________________

Om hulp vragen voor je business… waarom, wie en hoe 

Door: Rani Goederee – Business Accelerator®

___________________________________________

Hulp van anderen valt je echt niet zomaar ten deel, tenzij … je er daadwerkelijk om vraagt aan mensen. Om de één of andere onhandige reden bestaat er de overtuiging bij (vaak jonge) ondernemers dat om hulp vragen een teken van zwakte is. “Fake it till you make it” is het adagio dat door veel ondernemers wordt aangehangen en dus weigeren ze om om hulp te vragen – zelfs op momenten van grote nood.

Maar als het gaat om ondernemerschap is hulp vragen juist geen zwakte. Het kan zelfs een heel slimme zakelijke move zijn om om hulp te vragen.

Waarom vraag je om hulp?

Als je je trots opzij kunt zetten en stopt met de houding van “ik weet waar ik het over heb en ik heb alles onder controle”, die veel ondernemers in meer of mindere mate hebben, dan zijn er verschillende voordelen die te behalen zijn door om hulp te vragen.

Om hulp vragen kan het een stuk gemakkelijker maken om je merkbekendheid te vergroten en een reputatie op te bouwen onder ondernemers – wat vooral belangrijk is wanneer je nieuw bent of nieuw in een bepaalde branche. Uiteraard zijn er veel waardevolle marketingstrategieën om je merkbekendheid op te bouwen en om je naam naar buiten te brengen, maar contact maken met mensen en om hulp vragen is een eenvoudige, effectieve manier die je zeker kunt benutten.

Om hulp vragen is een geweldige manier om je netwerk uit te bouwen. Als ondernemer heb je jouw bestaande netwerk dat uit klanten, zakelijke partners, vrienden, familieleden etcetera bestaat. Wanneer je je bedrijf naar het volgende niveau wilt brengen, moét je je toewijden aan het actief vergroten van je netwerk. Dat is de reden waarom de drukste, meest succesvolle ondernemers de tijd nemen voor lunchbijeenkomsten, koffie-afspraken en andere netwerkgelegenheden. Deze activiteiten hebben een belangrijke plaats in hun volle agenda’s omdat ze waardevol zijn en een groot verschil kunnen maken.

Om hulp vragen is belangrijk wanneer je je bedrijf wilt laten groeien. De ondernemer van nu heeft een hele verzameling expertises binnen zijn of haar bedrijf die moeten worden geadresseerd. Je moet goede producten of diensten leveren, verkopen, aan marketing doen, je administratie up-to-date houden, de PR voor je bedrijf doen, je team begeleiden én je bedrijf klaarstomen voor de toekomst! Het is niet zo gek dat je niet alles weet op al deze gebieden.

Je doet jezelf een groot plezier door je trots opzij te zetten en hulp te vragen aan mensen die kennis en ervaring hebben die jij niet hebt en die je verder kunnen helpen.

om hulp vragen

Photo courtesy of Randy Kashka(CC No Derivatives)

Wanneer vraag je om hulp?

Het beste moment om om hulp te vragen is wanneer het niet gaat zoals verwacht met je business. Dat is tegelijkertijd ook het moment dat ondernemers zich kwetsbaarder voelen dan gewoonlijk. In deze situatie is het belangrijk te weten dat er altijd mensen zijn die je willen en kunnen helpen, áls ze tenminste zouden weten dat je hulp nodig hebt. Dus, verzamel je moed en vraag om hulp!

Het kan ook geen kwaad om om hulp te vragen wanneer het juist goed gaat met je business. Om hulp vragen met betrekking tot hoe het beter kan, wat de beste volgende stap voor je business is en hoe je met mogelijke tegenvallers kunt omgaan, zorgt voor een stijgende lijn in je resultaten.

Andere geschikte momenten om de hulp van anderen in te schakelen zijn:

 • Wanneer je bedrijf spiksplinternieuw is
 • Wanneer je een nieuw product gaat lanceren
 • Wanneer je op zoek bent naar zakenpartners
 • Wanneer je actief wordt in een nieuwe branche
 • Wanneer je een nieuwe doelgroep wilt bedienen

Punt is, als ondernemer kun je het gewoon niet allemaal alleen. Als je niet alleen wilt overleven, maar ook wilt bloeien, dan moet je soms om hulp vragen.

Wie vraag je om hulp?

Als je in de situatie bent dat je hulp nodig hebt, dan is het niet altijd gemakkelijk om te beslissen wie je zult vragen. Hier wat mogelijke opties:

Je mentoren: wanneer je langdurige relaties hebt ontwikkeld met mentoren (zeer aan te bevelen!), dan zijn zij de goede personen om om hulp te vragen. In de meeste gevallen zijn zij beter op de hoogte van jouw situatie en de staat waarin je bedrijf zich bevindt dan wie dan ook, dus wees niet bang om op hun te leunen wanneer je het nodig hebt.

Je helden: je zult er versteld van staan hoe behulpzaam je helden zijn wanneer je hen om hulp vraagt. Je helden zijn mensen tegen wie je opkijkt: een andere ondernemer of bedrijfseigenaar, of iemand die jij volgt en van wie je altijd probeert te leren.

Je vrienden (en hun vrienden): net als je mentoren hebben je vrienden waarschijnlijk een aardig goed beeld van hoe het met jou en je bedrijf gaat. Vraag hen om hulp wanneer je het nodig hebt, en als zij je niet kunnen helpen, vraag dan of zij iemand kennen die dat wel kan. Dat je vrienden niet altijd bekend zijn met de ins en outs van jouw expertise, kan een groot voordeel zijn. Een frisse blik is veel waard.

Niet iedereen die je vraagt zal je kunnen of willen helpen, maar je hebt maar één persoon nodig die je helpt en voor je het weet ben je weer goed op dreef met je bedrijf.

om hulp vragen

Photo courtesy of Leticia Chamorro(CC Attribution)

Hoe vraag je om hulp?

Wanneer je zover bent dat je iemand om hulp gaat vragen, houd er dan rekening mee dat iedereen het net zo druk of drukker heeft dan jij, dus het is belangrijk om het goed te doen. Hier volgen 3 tips:

Tip 1: geef eerst iets, bied iets aan voordat je iets vraagt. Het hoeft niet iets te zijn wat jou heel veel tijd en energie kost, iets kleins is prima, je laat zo zien dat je niet alleen maar wilt ontvangen.

Tip 2: houd het kort. Stuur mensen geen lange en langdradige e-mails. Wees authentiek en echt, en kom snel ter zake.

Tip 3: vraag niet om hulp tussen 9 en 17 uur… probeer niet met mensen te communiceren wanneer iedereen dat al doet. Stuur je e-mail na 17 uur of in het weekend. Je vergroot hiermee kans dat jouw e-mail wél opvalt.

Kortom, het loont zeer de moeite om anderen om hulp te vragen. Je vergroot er je kennis, vaardigheden en het succes van je bedrijf mee. Laat je niet tegenhouden door trots of gene, en vraag!

Het is onze missie om ondernemers zoals jij te helpen om je bedrijf versneld te laten groeien, in welke fase van bedrijfsontwikkeling jij je ook bevindt.

Of het nu gaat om meer klanten te werven of je klanten te behouden gedurende lange tijd, of om de productiviteit van je medewerkers te vergroten of te voorkomen dat je overwerkt raakt, of het automatiseren van taken die nu handmatig worden gedaan en het ontwikkelen van assets binnen je bedrijf, wij zijn je graag van dienst.

Om het je gemakkelijk te maken organiseren we binnenkort een Meetup: een informele en waardevolle ontmoeting van ondernemers van allerlei pluimage, maar met dezelfde wens: bedrijfsgroei.

Tijdens deze bijeenkomst stellen wij ons aan je voor, luisteren we naar datgene wat jou bezighoudt in je bedrijf en vertellen we je hoe wij jou van dienst kunnen zijn met onze accelerator-aanpak. Niet te formeel, wel van grote waarde, met de focus op de groei van jouw bedrijf.

De Meetup vindt plaats op 30 maart aanstaande, van 16 tot 18 uur. De locatie zal ergens centraal in het land zijn. Aan deelname aan deze Meetup zijn geen kosten verbonden.

Ontmoeten we elkaar dan?

Meld je dan hier aan voor de Meetup!

Op jouw acceleratie,

Rani Goederee – Business Accelerator®  

“Create a new version of your dream”

PS. Deel dit artikel met je Facebook vrienden en -volgers, LinkedIn contacten, Twittervolgers en Google+ via de share knoppen, zodat jouw netwerk ook voordeel heeft van deze blogpost.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Pin It

» Leiderschap, Strategie » Om hulp vragen voor je...
On February 27, 2017
By

One Response to Om hulp vragen voor je business… waarom, wie en hoe

 1. Hans Duiker says:

  geweldig artikel!

  precies wat ik nodig heb op dit moment!

  dus HELP!!!!

  meetup here i come

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »