Hoe werkt de exponentiële groeiformule

 
Exponentiële groeiformule

Stel je voor: je onderneming is succesvol, je verdient bakken met geld, je kunt op vakantie wanneer je wilt en je maakt impact op deze wereld. Het lijkt misschien een utopie, maar ik geloof dat het voor iedere ondernemer weggelegd is. Het geheim? Schalen op de juiste manier. Niet zomaar groeien, maar groeien met een doordachte strategie: de groeiformule. Als je de juiste regels kent en bereid bent om de stap te zetten van specialist naar ondernemer, dan ligt succes binnen handbereik. Ben jij klaar om exponentieel te schalen?

Succes door trial-and-error

De exponentiële groeiformule is niet in een droom tot mij gekomen. Nee, de exponentiële groeiformule is ontstaan uit jarenlange praktijkervaring en een heleboel trial-and-error. Wat bleek? Ik zag steeds dezelfde relatie tussen omzetstijging en onderliggende rekenkundige factoren. Aan de hand daarvan heb ik een betrouwbare formule opgesteld. Steeds weer zag ik het bewijs dat exponentiële groei haalbaar is wanneer je je op de juiste elementen in je business focust.

De exponentiële groeiformule

Jouw omzet kan worden ontleed in zes afzonderlijke groeifactoren:

  • Aantal leads

  • Aantal klanten per lead

  • Aantal orders per klant

  • Aantal producten per order

  • Prijs per product

  • Levensduur klant

En wil je jouw omzet laten toenemen, dan zul je deze factoren moeten laten toenemen. Dus without further ado, dit is de groeiformule:

Exponentiële omzetgroei = groeifactor a x groeifactor b x groeifactor c x groeifactor d x groeifactor e x groeifactor f.

Het recept voor succes

De exponentiële groeiformule is als een recept voor succes: een geheime mix van 6 ingrediënten die elk op zichzelf al bijdragen aan de groei van je bedrijf. Maar wat de formule echt onverslaanbaar maakt, is dat deze ingrediënten elkaar ook nog eens versterken als ze samen worden gebruikt. Voorwaarde is wel dat je groeistrategie gelijktijdig inwerkt op de 6 groeifactoren. Alleen dan kun je exponentiële groei bereiken.

Vervijfvoudig je omzet

Klinkt dit nog abstract? Laten ik het wat concreter voor je maken. In de tabel hieronder zie je hoe groei volgens de groeiformule eruit ziet:

In jaar 1 realiseer je bij 10 procent groei 177 procent van je huidige omzet. In het tweede jaar is de omzet maar liefst 314 procent toegenomen. Als je 10 procent groei per factor realiseert, is je bedrijf na twee jaar dus ruim drie keer zo groot geworden. En als je dit drie jaar achter elkaar doet, dan is je bedrijf ruim vijfenhalf keer zo groot geworden. Dat zijn groeicijfers waar je u tegen zegt. Wie wil nou niet zo hard groeien?

Zo makkelijk?

Ik hoor je al denken: ‘Zo simpel kan het toch niet zijn?’ Maar echt, zo simpel kan het dus wel zijn. Nou ja, in theorie in ieder geval. Hoewel de formule verraderlijk simpel is, ligt het uiteindelijke succes besloten in de vertaalslag van formule naar strategie en van strategie naar implementatie. Daarbij komt succes niet aangewaaid maar moet je bewuste stappen nemen en ervoor kiezen om je bedrijf met intentie naar een volgend niveau te tillen.

De crux: groei op elke factor

Het is belangrijk om te beseffen dat de groeiformule geen quick fix is. Was het maar zo’n feestje! De crux van de groeiformule is dat wanneer je deze factoren elk op een consistente manier afzonderlijk laat groeien, ze elkaar door hun bijzondere eigenschappen onderling positief beïnvloeden. Want als je meer leads en zo meer nieuwe klanten aantrekt én je slaagt er ook nog eens in om het aantal orders per klant te laten stijgen met meer producten per order, dan ga je voor cumulatieve groei en ben je niet meer te stoppen.

Denk groot, begin klein

Lijkt de groeiformule te mooi om waar te zijn? De groeiformule werkt echt en is voor elke ondernemer toepasbaar en uitvoerbaar. Dat hebben vele ondernemers voor jou al bewezen. Begin met het werken aan je mindset. Geloof dat versnelde groei voor jouw bedrijf mogelijk is. Geloof dat jij over een aantal jaar jouw omzet kan hebben vervijfvoudigd of vertienvoudigd? Zo ga je groter denken en de juiste stappen om exponentiële groei te realiseren.

En kun je niet wachten om aan de slag te gaan met de groeiformule? Volg onze gratis online webinars, workshops en bootcamps. Zo hou je het overzichtelijk en werk je systematisch aan de groei van jouw bedrijf. Je wordt stap voor stap door het proces heen meegenomen. Begin klein en ga voor grootse verandering!