Implementeren, evalueren, bijsturen... en herhaal

 
implementeren, evalueren, bijsturen

Een snelle implementatie van je plannen (en daarbij leren van de uitkomsten en bijsturen) is dé motor achter jouw versnelde bedrijfsgroei. Inspiratie is brons, analyse is zilver, plannen maken is goud, maar snelle implementatie is platinum.

Eerder gaf ik je aan wat succesvolle ondernemers ‘s avonds doen. Onze insteek voor dat artikel en ook deze keer is om een bijdrage te leveren aan jouw succesgewoontes. Zodat jouw werkdagen nog productiever worden dan ze nu al zijn en je versneld gaat groeien door een verhoogde snelheid van implementatie.

In dit artikel reik ik je een succesgewoonte aan die eenvoudig is, en die helpt om snelheid te maken met implementeren, evalueren en bijsturen. Namelijk het structureel evalueren van (delen van) je werkdag en prestaties. Met andere woorden, terugkijken op de werkdag of meeting die achter je ligt. Je kunt het alleen doen, maar je kunt ook je team of businesspartner vragen om mee te doen.

Deze methode is mij ooit aangereikt door een Amerikaanse business partner. Ik zag er aanvankelijk niet heel veel in en ging schoorvoetend akkoord. Het leek me een heel gedoe en dit kon toch niet veel opleveren? Niets bleek minder waar. Want na dit een paar keer te hebben toegepast zag ik de enorme voordelen ervan. Mijn scepsis was daarmee overwonnen en een nieuwe succesgewoonte had ik mezelf eigen gemaakt. Ik introduceer deze gewoonte nu graag bij jou.

Waarom is evalueren zo’n belangrijke gewoonte?

Als ondernemer loop je het risico dat je wordt meegesleurd door de waan van de dag. Je hebt een to-do-lijst waar geen eind aan komt, je klanten hebben je nodig, je werknemers hebben vragen, ga zo maar door. Je neemt de hele dag door beslissingen, de best mogelijke beslissingen ‘in the heat of the moment’.

Het probleem hiermee is dat wanneer je blijft doorhollen zonder af en toe eens terug te kijken op je handelingen en beslissingen, je belangrijke kansen gaat missen. Je ontzegt je de voordelen en inzichten van het voortschrijdend inzicht dat evalueren biedt. Oftewel, je benut leermomenten niet.

In deze situatie heb je kans dat je in cirkels blijft ronddraaien en telkens dezelfde problemen aan het oplossen bent. Einstein zei ooit: waanzin is steeds maar weer hetzelfde doen en daarbij een andere uitkomst verwachten. Het is daarom goed om regelmatig terug te kijken en te evalueren. En als je dagelijks je prestaties van jou en je team wilt verbeteren, dan is dagelijks evalueren de oplossing.

Wat werkte er niet?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen aan het einde van de dag of meeting is: “Wat werkte er niet?”.

Daarbij loop je in gedachten je dag nog eens door en noteer je voor jezelf wat er niet goed ging, welke fouten je hebt gemaakt, welke zaken je bent vergeten, waar je je aan hebt geërgerd.
Kortom, alles wat niet naar tevredenheid heeft gewerkt.

Wanneer je lijst compleet is, loop je alle punten langs en kijk je of je oplossingen of verbeteringen kunt bedenken bij elk van de punten die je hebt opgeschreven. Als blijkt dat je medewerking of hulp van anderen nodig hebt, schrijf dan op wie je daarvoor moet vragen.

Zo maak je van de ‘negatieve’ momenten van de dag stapstenen om het de volgende dag beter te doen.

Bijsturen

Wat werkte er wel?

De volgende stap is om terug te kijken op je dag met de vraag “Wat werkte er wél?”.

Zelfde recept, je maakt weer een lijst, nu met de punten waar je tevreden over bent, de successen en succesjes die je hebt behaald, het plezier of de voldoening die je hebt ervaren.

Dit geeft je een positief gevoel over je dag (of je meeting) en over jezelf én het geeft je zicht op kwaliteiten die je vaker mag inzetten en gewoontes die je er zeker in mag houden. En meer algemeen: je ziet dat je eigenlijk heel veel dingen heel goed doet, en dat gewoon moet blijven doen.

De reden om deze twee vragen in deze volgorde te beantwoorden is dat je jouw evaluatie eindigt met een positieve blik op je dag of meeting, en je geeft jezelf nieuwe energie om de volgende dag nóg beter te presteren.

Je kunt deze evaluatie dus in je eentje doen, maar het is ook juist heel waardevol om met je team te doen. Of als je met een zakenpartner werkt, dan is dit een enorm waardevolle exercitie. Het helpt alle deelnemers aan dit succesritueel om te focussen, te leren én je zorgt ervoor dat je als team als een geoliede machine werkt.

Ik hoop dat je de kans ziet en concludeert: morgen meteen mee beginnen.
Geef het een kans, ik denk dat de opbrengst je (net als mij destijds) echt zal verbazen.

Geen tijd te verliezen!

Wil jij nú doelgericht aan de slag met het implementeren van strategieën voor versnelde groei?
Doe dan mee aan het Scaleup Bootcamp op 28 en 29 januari aanstaande!

In het sensationele gratis 2-daagse Scaleup Bootcamp krijg je een helder beeld van a) hoe je er nu voor staat met de schaalbaarheid van je bedrijf b) hoe je door slimme strategieën op eenvoudige wijze meer omzet en winst kunt maken c) hoe je ervoor zorgt dat je bedrijf uiteindelijk meer waard wordt en d) wat je moet doen om een succesvolle verkoop te realiseren.

Zo pluk je niet alleen de vruchten van een verhoogd resultaat op de korte termijn, maar laat je de investeringen binnen je bedrijf langdurig renderen en vaar je een toekomstbestendige koers. Met een verlaagd risico en een verhoogd rendement. Hoe cool is dat?

Een fractie van wat je zult leren op het Scaleup Bootcamp:

✔ hoe je jouw schaalbare leiderschap ontwikkeld
✔ hoe je jouw omzet verdubbeld door een unieke en bewezen marketingstrategie die vrijwel niemand kent
✔ welke ondernemers mindset voor groei essentieel is
✔ de beste groeistrategie en de de volgende stap in de ontwikkeling van jouw bedrijf
✔ hoe je makkelijk versneld kunt groeien en extra financiering kunt aantrekken
✔ hoeveel jouw bedrijf nu waard is en wat het waard kan worden
✔ hoe je de concurrentie voor kan blijven door jouw onderscheidend vermogen sterk te vergroten
✔ welk rekenmodel ten grondslag ligt aan exponentiële groei
✔ hoe je nieuwe verdienmodellen aan je bestaande business kan toevoegen.

Je kunt zowel live als online deelnemen aan het Scaleup Bootcamp! We combineren de voordelen van offline en online, om er zo een superwaardevolle ervaring voor jou van te maken.

Wil jij aan de slag om versneld te groeien en op te schalen?

Meld je dan hier aan!

 
Sander Klos